Nov 14 2011

Efterfrågad plan för stopp av klimatutsläpp 2050

Skrevs av i Klimat med 1 kommentar

Ser att nya miljöministern Lena Ek ska göra nystart i projektet  ‘färdplan för Sverige utan nettoutsläpp 2050′. Bra, då används i alla fall naturvårdsverkets resurser för att titta över helheten av svensk klimatpolitik och förhoppningsvis lyfts då fram några viktiga reformer för att ställa om samhället så utsläppen minskar; framsynta investeringar för modern tågtrafik, åtgärder som gör att upprustningen av miljonprogrammen görs lika klimatsmart som dagens nybyggnation och åtgärder som gör att också Sverige bygger ut sol, vind och bioenergi.
Jag brukar bli anklagad för att vilja gå för fort fram i klimatfrågan, göra för mycket för snabbt (år 2030 vill jag t ex se noll utsläpp i energi- och bostadssektorn). Snabbhet är i alla fall inte alliansregeringens problem när det gäller klimatarbete. De sa redan vintern 2009 att de skulle ta fram en färdplan för nollutsläpp 2050. Nästan tre år senare ‘startar’ alltså miljöministern arbetet. Då har man inte bråttom.
Men grundligt jobb är såklart bra. Att Ek:s allianskompisar dissade klimatberedningens arbete inför besluten 2009 gör att Sverige när det gäller klimatarbete inte har något bra track record på att orka använda de beslutsunderlag man tar in . Nu har man sytt in flera oklarheter i premisserna för uppdraget vilket i stället riskerar ge otydliga reformförslag.
Men man får hoppas att det ändå kan driva arbetet en smula framåt. Klimatfrågan är lite för viktig för att jiddras bort.

Ett svar på Efterfrågad plan för stopp av klimatutsläpp 2050

  1. Pingback: Tidplan för Färdplan 2050 – hinner vi ur startgroparna? | Osunt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

asa-hogerspalt-5

Följ mig på Twitter

Bloggarkiv